maandag 28 juni 2010

Lefkas: spectaculaire vergezichten en trendy lounge bars

Vochtige warmte spreidt zich als een natte deken over ons uit als we uit het vliegtuig stappen op Preveza, de luchthaven bij Lefkas. En dat terwijl we ons verheugden op een verkoelende bries tijdens ons verblijf op dit groene, zonovergoten eiland. Gelukkig blijkt al snel dat onze verwachting klopt. Zodra we het eiland oprijden is de lucht helderblauw. De weg vinden op “The Jewel of the Ionian Sea” blijkt niet gemakkelijk.
 We rijden dwars door Lefkas-stad in de richting van Kalamitsi. Het Griekse schrift geeft wat problemen, maar gelukkig blijkt er verderop meestal een bord met een “vertaling” te staan. Lefkas-stad ligt op een vlakte op zeeniveau, maar wij moeten de heuvels in. Al haarspeldbochten draaiend genieten we van het uitzicht. De huizen schitteren wit in de zon, met op de achtergrond een intens blauwe zee. We verheugen ons al op een glas koele, witte wijn aan de haven. De weg leidt ons hoger en hoger. We rijden door een aaneenschakeling van kleine dorpjes. Hier en daar zien we een man aan het werk, de huid tanig van de buitenlucht. Verder is het rustig. Hoewel de route indrukwekkend is, bekruipt ons toch een gevoel van onbehagen. Waar we verwachten dat de weg langs de kust gaat slingeren, lijken we verder de bergen in te rijden. Ja hoor, we hebben de afslag gemist.

Diepblauw met turkoois

Ook de weg langs de westkust blijkt een aaneenschakeling van mooie uitzichten. Af en toe zet ik mijn zonnebril af om te kijken of de zee echt zo blauw is. Van diepblauw tot turkoois, met witte koppen op de golven. Onwaarschijnlijk mooi. Pijnbomen geven de omgeving een vriendelijke uitstraling. Hoge witte rotsen vormen de omlijsting voor de stranden. Er lijkt nog voldoende ruimte, verbazend voor een weekend in augustus. We merken wel dat het hoogseizoen als we langs de auto’s door Agios Nikitas slalommen. Parkeerbeheer blijkt hier een relatief begrip. Agios Nikitas, een aantrekkelijk klein vissersplaatsje, is verstopt in een inham tussen de rotsen. Wie hier verblijft, kan genieten van maar liefst drie mooie stranden: Mylos, Kathisma and Pefkoulia Beach. Het dorpje zelf heeft een piepklein strandje aan de pittoreske haven.

We laten Agios Nikitas achter ons en komen al snel bij Villa’s Pantheon, ons “thuis” voor de komende dagen. De geelgekleurde huisjes zijn voor Griekse begrippen ruim en bieden een fraai uitzicht over de zee. De warme kleuren en de vele bloemen in de tuin zorgen voor een mediterrane sfeer. In de schaduw van het afdak bij het zwembad genieten we van een Griekse frappé, terwijl de jongens een duik nemen in het zwembad.

De tijd heeft stil gestaan

Kalamitsi is een traditioneel Grieks dorpje, waar de tijd heeft stilgestaan. Witte huizen tegen een heuvel, een paar cafés, een taverna, dames in zwarte kleding en mannen die kijken hoe het leven voorbijgaat. Dat de auto’s daarbij bijna over hun tenen rijden, lijkt ze niet te hinderen. De bakker is trots op zijn grote, verse broden. Wie te vroeg binnenkomt, raadt hij dringend aan later terug te komen. Brood dat ’s ochtends is gebakken, verkoopt hij ’s middags niet. Vers brood met tomaten en fles “Land of Lefkada”-wijn van een van de twee minuscule “supermarkten” blijkt een onweerstaanbare combinatie. De wijnen op Lefkas zijn meestal gemaakt van de bertzami, een druivenras dat oorspronkelijk uit de Italiaanse Veneto komt. Ze zijn, net als het fort Santa Mavra bij de verbinding met het vasteland, een overblijfsel uit de Venetiaanse overheersing.
’s Avonds weten we het laatste tafeltje te bemachtigen in Sapfo, een informeel, maar uitstekend visrestaurant in Agios Nikitas. De bediening vertelt dat volgens een legende de dichteres Sappho op de zuidpunt van Lefkas uit liefdesverdriet van de krijtwitte rotsen is gesprongen. Al snel staan er schoteltjes met verschillende mezze, kleine voorgerechten midden op de tafel. De savoro blijkt en bijzondere combinatie van vis, kruiden, knoflook en grote rozijnen. De auberginesalade, de feta en de inktvis zorgen voor het authentieke Griekse gevoel. De vis voor het hoofdgerecht kunnen we zelf uitzoeken: de vangst ligt keurig gerangschikt in grote laden op ijs. We laten een mooie dorade voor ons grillen en genieten van het geruis van de golven en een heerlijk koel glas witte Fiskardo wijn. Terwijl wij nog even nagenieten, proberen de jongens vanaf het strand steentjes op de golven te laten ketsen. Dit is vakantie!

Trendy loungen tussen het drijfhout

In de dagen daarna verkennen we de stranden aan de westkust. Een van de langste stranden is Pefkoulia tussen Lefkas-stad en Agios Nikitas. Het is er eenvoudig maar mooi, er zijn ligstoelen tegen redelijke prijzen te huur en buiten het weekend is het relatief rustig. In een paar bars kun je onder een rieten afdakje wat eten of drinken. Mylos Beach is een rustig strand, verborgen tussen de rotsen. Te voet is het alleen bereikbaar voor echte “die hards”: twee keer 20 minuten via een trap over de rotsen. Geen pretje als het boven de 30˚C is. Charmanter is het bootje dat in het hoogseizoen vanaf het strandje van Agios Nikitas vaart. Niet je favoriete slingbacks aantrekken, want om aan boord te komen moet je eerst door het water. Bars, restaurants en ligstoelen ontbreken op Mylos Beach. Op Kathisma Beach ontdekken we de trendy Copla Bar, gebouwd door architect Giorgos Kavvadas. Overdag een heerlijke loungebar met relaxte muziek, ’s avonds dé ontmoetingsplek voor dance liefhebbers. De naam Copla (drijfhout) geeft de sfeer en aankleding goed weer. Houten terrassen, een zoetwaterzwembad, banken en stoelen met ecrukleurige bekleding en een hangmat tussen de bomen maken het verblijf meer dan aangenaam. We brengen er vele relaxte uren door.

Kalamitsi Beach is ronduit spectaculair. Na een lange afdaling vinden we een heel klein rotsstrandje. De golven spatten met veel geweld tegen de rotsen. Heerlijk om voor het eten een drankje te pakken bij het simpele barretje aan het strand. Een goed gesprek zit er niet in, daarvoor maakt de branding te veel lawaai. Porto Katsiki is bekroond als het mooiste strand van Europa. Het ligt in de diepte aan een baai die is uitgesleten uit ivoorkleurige lijmstenen heuvels. Het strand is omkaderd door enorme verticale kliffen. Als wij er zijn, staat er geen zuchtje wind. Het kleurcontrast tussen het witte strand en het turkooizen water is adembenemend. Dat geldt ook voor de smalle, hoge trap naar het strand. Helaas zijn wij niet de enigen die van het imponerende schouwspel willen genieten. Prima als je graag leuke Italianen ontmoet, maar wij besluiten de volgende keer in het voorjaar te komen.

Het geestelijke en aangename verenigd

Feestdagen zijn er op Lefkas om gevierd te worden. De avond van Maria Hemelvaart besluiten we te gaan eten in Lefkas-stad. De sfeervolle hoofdstraat is afgeladen met mensen en de winkels zijn tot laat in de avond open. Op de terrassen zitten mensen van alle leeftijden te genieten van de verkoeling die de avond brengt. Families kijken over frappé’s en cocktails naar de “volta”, het flaneren langs de haven en lagune. De eigenaar van een taverne in een van de nauwe straatjes toont ons vol trots een enorme “red snapper”. We eten op het typisch Griekse terras met blauwe stoeltjes en uitzicht op een rode brommer. Als dessert bestellen we overheerlijke crêpes met ijs in de sfeervolle ijssalon annex pannekoekenhuis aan het stadsplein. In een van de kleurrijke delicatessenzaakjes kopen we nog een kruidige Lefkas-salami en een stuk mandolato, een verrukkelijke zachte nougat van honing en amandelen. Wanneer we weer buiten komen, stuiten we op een processie van Grieks-orthodoxe priesters. Authentieker kan het niet.

De hele week rond Maria Hemelvaart zijn er feesten op Lefkas. Een van de bekendste is de traditionele Griekse bruiloft in Karia. Het middelpunt van alle activiteiten is het dorpsplein, waar we in de schaduw van de platanen mezze eten. Het blijkt een van de culinaire hoogtepunten van onze vakantie. Krokant gebakken saganaki (kaas), vers brood met taramosalata, heerlijke dolmades, een knisperende boerensalade, kruidige keftedes. De vriendelijke eigenaresse beveelt ons daarbij een heerlijke lauwwarme groenteschotel met aubergines aan. Eenvoudig, maar perfect klaargemaakt. Na de maaltijd wandelen we nog even door de straatjes van het bergdorpje. Karia staat bekend om haar borduurwerk en weefkunst. Niet helemaal onze smaak, maar de sfeer van de winkeltjes maakt dat meer dan goed.

De woeste baren van Onassis

De schoonheid en relaxte sfeer van Lefkas waren voor de beroemde reder Aristoteles Onassis een van de redenen om het eiland Skorpios te kopen. Regelmatig was hij te vinden in Nidri, dat in de jaren zestig ongetwijfeld een stuk rustiger was. Vanuit dit levendige plaatsje aan de oostkust van Lefkas vertrekken boten voor dagtochten naar de nabijgelegen eilanden. Hoewel de bontgekleurde schepen er heel leuk uitzien, huren wij ons eigen “jacht”: een bootje met een stevige buitenboordmotor. De haren wapperend in de wind zetten we koers naar Skorpios. Het eiland is nu in het bezit van Onassis’ kleindochter Athina Roussel. Bewapende wachten zorgen dat ongewenste bezoekers op een afstand blijven.. Rond het eiland liggen jachten van een formaat waarvan we niet wisten dat het bestond. We meren aan bij het smalle strookje openbaar kiezelstrand om een koele duik te nemen in de blauwe zee. Zo voelt het dus om rijk te zijn!

We lunchen in Vathy op het eiland Meganissi, een pittoresk klein plaatsje aan het einde van een baai. Het is een rustig dorp met uitstekende vistavernas. Na een kijkje in de keuken te hebben genomen, smullen we van een moot van een enorme zwaardvis. De kok heeft hem perfect voor ons gegrild. De serveerster brengt een geweldige witte huiswijn. Terwijl wij in de schaduw van het gele afdak genieten, groeit het verkoelende briesje ongemerkt uit tot een stevige wind. De boot danst vervaarlijk tegen de kade. Tot onze spijt moeten we het aanlokkelijke dessert daarom overslaan. Met de motor op volle kracht varen door de hoog opspattende golven, totdat we weer in de beschutting van Lefkas zijn. We dobberen en zwemmen nog wat, voordat we de boot weer bij de tanige, gebruinde eigenaar achterlaten. Nidri staat bekend om haar uitgaansmogelijkheden, maar wij vinden het mooi geweest. Op weg naar Kalamitsi bewonderen we de rozerode ondergaande zon. Wat een dag….

Van monniken en windsurfers

Wie op zoek is naar culturele bezienswaardigheden heeft op Lefkas zelf een beperkte keus. Er is een aantal fraaie kerken en enkele interessante kloosters. Panagia Faneromeni is de bekendste. Het witte gebouwencomplex ligt tegen een heuvel iets buiten Lefkas-stad. Het dateert uit de eerste eeuw na Christus. Panagia Faneromeni is de beschermheilige van Lefkas. In de kapel van het klooster ligt haar icoon. We volgen de dienst in de kapel van een afstandje en genieten van de mooie tuin. Vanuit de klokkentoren zien we de windsurfers over de branding scheren. Een vreemd contrast met het gezang van de priesters op de achtergrond.

Windsurfers vinden we ook in Vassiliki, met honderden tegelijk trotseren ze de golven. De felgekleurde zeilen bieden een vrolijke aanblik. Vassiliki heeft een leuke halfronde binnenhaven met overal terrasjes. Het is een drukte van jewelste. Restauranthouders zoeken met hun dienbladen de weg tussen de vele vrachtwagentjes en scooters die passeren. Na een hapje gegeten te hebben, bekijken we de sfeervolle winkeltjes. Veel keramiek en glaswerk, een juwelier met fraaie zilveren colliers, maar ook slagerij Xortis. Terwijl de slagersknecht de heerlijke salami voor ons inpakt, maakt de slager grapjes. En al spreken wij geen Grieks, begrijpen doen we hem prima.

Vanaf Vassiliki is het niet ver naar Kaap Ducato (Lefkatas) waar dichteres Sapfo uit liefdesverdriet van de klif sprong. Dat de weg alleen geschikt is voor four wheel drives ontdekken we pas als we halverwege zijn. Rotspunten ontwijkend rijden we tot de voet van de vuurtoren. Het 270˚ uitzicht is fantastisch. Je kunt alle eilanden in de omgeving zien: van Kefalonia tot Meganisi. En is dat misschien Korfu? De klif is blinkend wit en ijzingwekkend hoog. Een prachtig punt voor een koele fles champagne bij de ondergaande zon. Maar gezien de chauffeurskunst die nodig is om weer terug te komen op de hoofdweg, lijkt ons dat niet verstandig. In plaats daarvan sluiten we de vakantie af met een campari-tonic aan de haven van Agios Nikitas. We weten het zeker: wij komen terug!


Insider Tips:

De leukste accommodaties:

Monodentri Villas bij het gezellige plaatsje Vassiliki

Panagiotis Skliros, een echte Griek met een hart van goud, is apetrots op zijn villa's. En met recht, want in een prachtig en groen berglandschap dat gesierd wordt door fruitbomen en olijven, heeft hij een van de fijnste en rustigste oorden gecreëerd op het eiland. Na en dag rondtoeren op het eiland of een lome stranddag op een van de vele witte stranden is het heerlijk thuiskomen op het landgoed. Je eigen villa, op traditionele wijze gebouwd van hout en natuursteen, een zwembad en vergezichten om bij weg te dromen: wat wil een mens nog meer? Een verblijf hier kost vanaf € 425 p.p. inclusief vlucht en huurauto.

Pantheon Villa's, heel rustig gelegen bij Kalamitsi

Door de hogere ligging van de Pantheon appartementen en villa’s is het uitzicht op zee werkelijk fenomenaal. Er is een fijn zwembad voor een verfrissende duik en een gezellig terras voor koude drankjes. Overdag kun je op pad om het eiland te ontdekken of hard aan het werk om een lekker kleurtje te krijgen op een van de mooie stranden. Maar kom 's avonds wel op tijd terug voor de zonsondergang! Een verblijf kost vanaf € 465 p.p. inclusief vlucht en huurauto.

Pavezzo Country Retreat, bij Katouna


Fijne ontbijtjes op het terras uitkijkend over het groene dal met eeuwe oude olijfgaarden, heerlijke massages en lome middagjes bij het zwembad. Drink een heerlijk flesje wijn waren onder de fonkelende sterrenhemel en droom in je romantische hemelbed. Geniet van je stenen huisje dat is ingericht met gevoel voor detail, traditie en een vleugje nostalgie. Je verblijf in Katouna zul je niet snel vergeten! Een verblijf (logies/ontbijt) kost vanaf € 515 p.p. inclusief vlucht en huurauto.

Odysseas Villa's bij Perigiali

Wat een prachtig panoramisch uitzicht! Die azuurblauwe zee en de vijf groene eilanden. Het huis zelf is ruim met een groot terras, balkons en ramen voor de meest mooie vergezichten. De 3 kamervilla's bieden genoeg plek en comfort voor 6 personen. Maak een heerlijke maaltijd  in de ruime keuken en eet hem samen onder de prachtige sterrenhemel.





VIS MET ROZIJNEN


Bij Frini Sto Molo eet je heerlijke authentieke gerechten met uitzicht op de haven van Lefkas-stad. Geniet van gegrilde vis of inktvis in wijnsaus onder de pergola van Regantos, vlakbij het hoofdplein. In Aghios Nikitas is Sapfo een aanrader, terwijl O Molos in Poros bekend staat als het beste visrestaurant van het eiland.

Specialiteiten van het eiland zijn linzen, savoro (vis met grote rozijnen, kruiden en knoflook), soumada (een drankje op basis van amandelen), mandolata (zachte nougat met honing) en “pasteli”, snoepjes of reepjes van sesamzaad met honing.

HOT EN TRENDY

Aanbevelingen voor nachtvlinders: Karma Bar, Pluto of People Club Restaurant in Lefkas-stad, Barbarossa Summer Cafe en de Captain's Corner in Agios Nikitas of Sail Inn in Nidri.

HOME COOKING

Slager Xortis in de hoofdstraat van Vasiliki hakt de lamskarbonades waar je bij staat. Uitstekend vlees tegen een redelijke prijs met gratis Griekse grapjes. Deli Mare in Lefkas heeft heerlijke delicatessen, waaronder de Lefkas Salami. Wijn van Lefkas is verkrijgbaar bij alle supermarkten. Voor iets bijzonders of een toelichting: Kava Logotheti in Lefkas-stad.

LOUNGEN AAN ZEE

Loungen met uitzicht op zee kan in Copla Bar aan Kathisma Beach: relaxte muziek en een zwembad met whirlpool. ’s Avonds kun je heerlijk genieten van de “volta” aan de lagune in Lefkas-stad. De trendy terrassen aan het begin van de winkelstraat zijn fijn voor een cappuccino frappé of vers sinaasappelsap.
































Geen opmerkingen:

Een reactie posten